Ylen uutisessa haukea kuvaillaan kalastuksen kuumimmaksi trendilajiksi

Ylen 12. kesäkuuta 2018 julkaisemassa uutisjutussa haukea kuvaillaan kalastuksen kuumimmaksi trendilajiksi ja suurhauen myyttisen olennon kerrotaan kiehtovan alan harrastajia. Lue artikkelimme, niin tiedät, mistä Ylen haukea ylistävässä uutisjutussa on kyse.

Hauki on vapaa-ajankalastajan halutuin saaliskala

Haukea on aikojen saatossa sekä rakastettu että vihattu. Yhtäkkiä siitä on kuitenkin tullut vapaa-ajankalastuksen kuumimmista kuumin ja trendikkäin laji, jonka yhä useampi vapaa-ajankalastaja haluaa mieluiten saaliikseen. Itse asiassa tällä hetkellä haukea pidetään halutuimpana saaliskalana vapaa-ajankalastajien keskuudessa. Muodista puhutaan yleisesti ehkä eniten pukeutumisen ja sisustuksen yhteydessä, mutta myös kalastuksessa esiintyy muotivillityksiä, jotka vaihtuvat tuon tuosta. Tällä hetkellä hauki jos mikä on muotia! Tämä näkyy jo pelkästään Facebookissa, jossa hauen narraamista käsittelevät ryhmät ovat saavuttaneet lyhyessä ajassa tuhansia uusia jäseniä.

Miten haukea narrataan?

Heittokalastus on tämän hetken suosituin kalastustapa narrattaessa haukea. Tällä hetkellä on erityisen trendikästä omistaa erityisesti heittokalastusta varten suunniteltu vene ja varustella sitä rahaa säästämättä. Trendikästä on myös omistaa hauenkalastusta silmällä pitäen suunniteltuja varusteita, kuten keloja sekä vapoja. Myös isokokoiset vieheet ja järeä virveli kuuluvat toki samaan pakettiin.

Miksi hauki on noussut trendilajiksi?

Hauen suosion taustalta löytyy sen yleisyys, eläähän haukea melkein kaikissa vesistöissämme. Suuri koko ja vahvat hampaat tekevät hauesta mielenkiintoisen vastustajan, jonka nujertaminen on saavutus, josta kehtaa kertoa kalajuttuja. Tämän hetkinen harrastuskalastus on elämyshakuista ja hauen kalastaminen todella tarjoaa elämyksiä.

Haukibuumin taustalla vaikuttaa bisnes

Haukibuumin taustalta löytyy myös bisnekseen liittyviä tavoitteita, kuten buumin vaikutus suomalaiseen kalastusmatkailuun. Hauen suosio on tarjonnut työtä myös monille rannikkoalueilla toimiville kalastusoppaille. Kalastusvieraita on saatu ulkomailtakin, erityisesti Keski-Euroopasta. Kalastajien parissa suurhaukea pidetään jopa myyttisenä olentona, jonka saalistamista ei koskaan voida pitää itsestään selvänä. Tämä hauen myyttinen olemus kiehtoo kalastajia erityisen paljon.

Haukibuumi nähtiin Suomessa viimeksi 1990-luvulla

Aivan ensimmäistä kertaa hauki ei suinkaan ole trendikkyyden huipulla, vaan haukibuumia oli Suomessa havaittavissa myöskin 1990-luvulla. Tuolloin lehdillä oli suuri merkitys hauen nostamisessa trendilajiksi. Ne nimittäin kertoivat runsain sanoin tarinoitava Vilppulassa kalastetuista jättikokoisista hauista. Jutut olivat omiaan saamaan vetouistelijat innostumaan ja haukibuumi alkoi. Tästä oli kuitenkin seurauksena myös lieveilmiö eli alueella ilmennyt kalastuspaine ja haukikantojen harveneminen.