Yle uutisoi 5. toukokuuta 2010, että uusi kalastusklubi myy kala-apajaa golfosakkeen tapaan. Ensikuulemalta tämä kuulostaa erikoiselta uutisotsikolta, mutta kun lukee Ylen uutisjutun, alkaa uutinen aueta aivan uudella tavalla. Kerromme tässä artikkelissa, mistä kalastusklubiin liittyvässä uutisessa on kyse.

Käyttöoikeus suljettuun vesistöalueeseen

Ylen uutisen mukaan yrityspohjainen kalastusklubi tarjoaa käyttöoikeutta suljettuun vesistöalueeseen. Tällainen toimintatapa muistuttaa aivan golfosakkeiden myyntiä, mutta tapa on vain siirretty kalastuksen saralle. Rahastuksen makuakin tässä kala-apajien myynnissä on, sillä yksi kala-apajaosake maksaa tuhansien eurojen verran. Osake ei olekaan aivan jokaisen kalastajan hankittavissa.

Millaisia rakennustöitä alueella on tehty?

Suljettu kalastusalue sijaitsee Iitissä, vanhalla Vuolenkosken koskiväylällä. Alueella on tehty runsaasti rakennustöitä. Kaikkiaan alue on vajaa 500 metriä pitkä. Leveimmistä kohdistaan se on suurin piirtein 70 metriä leveä. Lisäksi alueen rannoilta löytyy esimerkiksi grillipaikkoja, laitureita ja jopa saunatilat.

Onko kyse herrojen huvista?

Ylen uutisessa pohditaan, onko kalastusklubi tarkoitettu herrojen huviksi, maksaahan yksi osake 12 500 euron verran. Kuitenkaan klubin isäntä ei oikein pidä siitä, että klubi rinnastetaan eliitin huviksi, vaikka osakkeen hinnan kuulemisen jälkeen on toki selvää, että tyhjätaskuille klubia ei ole suunnattu. Sen klubin isäntä kuitenkin myöntää, että klubin pääkohderyhmä on yritykset – niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

Esimerkiksi Versowood, tunnettu sahajätti, on hankkinut klubin osakkeen. Heidän tarkoituksensa on tuoda alueelle kalastuksesta kiinnostuneita asiakkaitaan. Jotta alue ei jäisi vain eliitin ja yritysten ulottuville, on pohdittu, josko aluetta voitaisiin avata myös yksityishenkilöille maksua vastaan. Tällaisia tilaisuuksia voitaisiin järjestää esimerkiksi pari kertaa kesässä.

Millaista kalaa alueelta voi saada saaliiksi?

Alueelta voi odottaa saavansa saaliiksi arvokalaa eli kirjolohta, siikaa sekä järvitaimenia, joiden narraaminen on valaistusta kalalammesta huomattavasti helpompaa kuin vapailta vesiltä. Jo alueelle valitut kalalajit viittaavat hieman siihen, että asiakkaiksi tavoitellaan erityisen maksukykyisiä ja vaativia asiakkaita eli myös tämä valinta viittaa hieman eliitille suunnattuun harrastukseen.

Voisiko klubi näyttää mallia myös muille vastaaville?

Klubin isäntä on sitä mieltä, että vain aika näyttää, voisiko myös muualle Suomeen perustaa samalla idealla toimivia kalastusklubeja. Hän uskoo konseptiin sekä siihen, että tiedon levittyä, myös kiinnostusta klubitoimintaan alkaa esiintyä aikaisempaa enemmän.