Nykyisin kalastajille löytyy kaikenlaisia vapoja ja aloitteleva kalastaja saattaakin tuntea olevansa päästään pyörällä monipuolisen tarjonnan edessä. Tarjolla on ultra-lightvapoja eli UL-vapoja, lippavapoja, jigivapoja, yleisvapoja, haukivapoja, jerkkivapoja, meritaimenvapoja, lohivapoja, vetovapoja, soutu-uisteluvapoja, sponflugavapoja, retkivapoja sekä haukijigivapoja. Jos tunnet tarvitsevasi apua oikeanlaisen vavan valitsemiseen, lue tähän artikkeliin kootut valintaa helpottavat vinkit.

Millaiseen käyttötarkoikukseen UL-vavat ovat?

UL-vavat sopivat erityisen hyvin ahventen narraamiseen. Näissä ultrakevyissä vavoissa käytettään pieniä lippoja sekä pienikokoisia vaappuja. Vapaa voidaan käyttää myös harjuksen ja taimenen pyyntiin, silloin kun kalastetaan joessa tai purossa. Keloista tässä vavassa suositaan tavallisesti avokelaa. UL-vapaa kuvataan usein nautiskelijan vavaksi, jolla on helppo heittää viehettä ja jonka käyttö on erityisen miellyttävää. Käytettäessä UL-vapaa tulee muistaa valita ohut siima.

Kenelle sopii lippavapa?

Lippavapa muistuttaa UL-vapaa, mutta se on UL-vapaa jonkin verran pidempi. Lippavapa sopii jonkin verran painavammille vieheille kuin UL-vapa. Tätä vapaa käytetään erityisesti ahventen ja kesähaukien kalastamiseen, ja se soveltuu myös joessa kalastamiseen.

Millainen vapa on jigivapa?

Jigivapaa luonnehditaan kevyeksi, mutta voimakkaaksi vavaksi. Tällä vavalla voi lähteä saalistamaan niin kuhaa kuin ahventakin. Kuhalle pitää vain muistaa valita paksumpaa siimaa kuin ahventa kalastettaessa. Myös vavan tulee olla kovempi kalastettaessa kuhaa.

Millainen vapa on yleisvapa?

Yleisvapa on vapatyypeistä myydyin monikäyttöisyytensä vuoksi. Tähän vapaan sopivat monenlaiset kelat ja siima, jonka paksuus on 0,17 mm-0,25 mm.

Millainen vapa on haukivapa?

Haukivapa on nimensä mukaisesti tarkoitettu haukien narraamiseen. Kyseessä on huomattavasti yleisvapaa tanakampi vapa, jonka pituus voi vaihdella 180 cm ja 300 cm välillä.

Mikä on jerkkivapa?

Jerkkivapa on melko lyhyt ja erityisen voimakas vapa, joka on tarkoitettu haukien pyytämiseen. Tällä vavalla voi heittää myös raskaita vieheitä. Jerkeistä löytyy useita erilaisia painoluokkia.

Mitkä ovat taimenvavan erityisominaisuudet?

Taimenvapa on haukivapaa huomattavasti pehmeämpi vapa. Se on myös jonkin verran pidempi. Heittohyrräkela taikka laadukas avokela kunnollisella jarrulla sopii kaikista parhaiten tähän vapaan.

Millainen vapa on lohivapa?

Lohivapa muistuttaa taimenvapaa, mutta on toiminnaltaan tätä aavistuksen voimakkaampi. Parhaita ja pisimpiä haukivapoja voi käyttää myös lohenpyyntiin.