Kerromme tässä artikkelissa vinkkejä vieheen värin valintaan liittyen. Jos tunnet olevasi epävarma siitä, minkä värinen viehe sinun kannattaisi valita missäkin tilanteessa, lue artikkelimme ja ota vinkkimme talteen!

Vieheen värin valitseminen saaliin suosiman ravinnon värien perusteella

Moni valitsee vieheen värin suosimalla väritystä, joka muistuttaa toivotun saaliskalan ravinnon väriä. Periaate kuulostaa helpolta, mutta siihenkin sisältyy muutamia haasteita. Petokalat eivät nimittäin syö samaa ravintoa kaikilla alueilla ja kaikkina ajankohtina. Jotta kalastaja osaa valita vieheen, joka muistuttaa petokalan luonnollista ravintoa, tulee hänen tietää, mitä petokala syö kyseisellä alueella kalastushetkellä. Tavallisesti petokalat suosivat helpoiten saatavilla olevaa ravintoa, joka tarkoittaa useimmiten esimerkiksi silakkaa, särkeä taikka ahventa. Esimerkiksi ahventa muistuttava viehe saattaakin toimia monessa tilanteessa hyvin.

Vieheen värin valitseminen, kun valaistusolosuhteet ovat hyvät

Kun kalastat hyvien valaistusolosuhteiden vallitessa, kannattaa aloittaa vieheellä, joka muistuttaa toivomasi petokalan saaliiden sävyjä. Jos valaistusolosuhteet ovat erityisen kirkkaita, suosi erityisen vaaleita sävyjä vieheessäsi.

Vieheen värin valitseminen pilvisellä säällä

Jos sää on pilvinen, käytä vieheitä, joiden värisävy on intensiivinen. Illan hämärtyessä voi kokeilla jopa sellaisia vieheitä, joiden värisävyt ovat aggressiivisen ärsyttäviä – oikeita ärsytysvärejä. Moni kokenut kalastaja pitää tällaisia vieheitä viehepakkinsa jokereina. Ärsytysvärien käyttöä suositellaan erityisesti vaikeissa olosuhteissa tai silloin, kun syöntiä ei tahdo tulla. Ne toimivat erityisen hyvin silloin, kun vesi on sameaa.

Miten veden lämpö vaikuttaa vieheen värin valintaan?

Kun vesi on kylmää, kannattaa viehepakista kaivaa esiin kylmiä värisävyjä. Tällöin kannattaa siis käyttää esimerkiksi hopean, violetin ja sinisen värisiä vieheitä. Veden ollessa lämmintä, myös vieheiden värisävyjen kannattaa olla lämpimiä. Tällöin kannattaa siis valita esimerkiksi kullan, vihreän tai punaisen värinen viehe. Lohikalastus tekee tässä kohtaa poikkeuksen, koska lohien on todettu nappaavan parhaiten kirkkain ärsytysvärein koristeltuihin vieheisiin myös kalastuskauden alussa, jolloin vesi on vielä kylmää.

Lopussa kiitos seisoo

Vaikka optimaalisen vieheen värin valinta saattaakin tuottaa päänvaivaa, niin kun lopulta kohdalle osuu juuri oikean värinen, kalojen syöntiä innostava viehe, on kalastajan nautinto niin suuri, että kaikki vaivannäkö unohtuu helposti. Viimeistään vaivannäkö unohtuu herkullisen kala-aterian äärellä.