Kerroimme edellisessä artikkelissamme vinkkejä oikeanlaisen vavan valintaan ja esittelimme muutamia vapatyyppejä, kuten UL-vavan, lippavavan sekä jigivavan. Vapatyyppejä on kuitenkin vielä enemmän, joten esittelemme tässä artikkelissa muutaman vapatyypin lisää.

Mihin käytetään vetovapaa?

Vetovapoja löytyy useissa malleissa. Nämä vavat ovat melko paksuja, kestäviä sekä jäykkiä, tosin nykyään valikoimista löytyy myös perinteisiä vetovapoja pehmeämpiä ja monikäyttöisempiä vapoja, jotka vastaavat modernien uistelijoiden tarpeisiin. Vetohyrräkela toimii yleensä parhaiten vetovavassa.

Millaiseen käyttötarkoitukseen sopii soutu-uisteluvapa?

Jos aiot kalastaa isossa joessa lohta tai meritaimenta soutamalla, kannattaa valita soutu-uisteluvapa. Tästä vavasta löytyy voimaa ja sen tyviosa on usein erityisen vahva. Soutu-uisteluvavassa suositaan tavallisesti paksua siimaa taikka tukevaa kuitua ja kelatyyppinä laadukasta vetokelaa, josta löytyy hyvä jarru.

Mikä on spinflugavapa?

Spinflugavapa on erityisen pitkä sekä voimakas vapatyyppi. Tällä vavalla on mahdollista heittää jopa 80 grammaa painavia puntteja! Siimaksi valitaan tavallisesti paksu ja punottu siima ja kelaksi melko suuri heittohyrräkela.

Kenelle sopii retkivapa?

Retkivavoiksi kutsutaan tavallisesti teleskooppisia ja moniosaisia vapoja. Niiden hyvä puoli on se, että ne vievät vain vähän tilaa, joten ne soveltuvat erityisen hyvin käytettäviksi matkalla tai vaikkapa vaelluksella. Tällaisia vapoja käytetäänkin usein Lapin vaelluksella pienten taimenten tai harjusten pyyntiin. Monet edullisimmat retkivavat ovat laadultaan heikkoja, joten aivan edullisinta retkivapaa ei välttämättä kannata kaupasta valita. Retkivavoissa käytetään tavallisesti melko pientä avokelaa ja siimaksi valitaan siima, jonka paksuus on 0,10-0,15.

Millainen vapa on haukikumi- taikka haukijigivapa?

Hauenkalastus on nykyään suosittua. Tässä touhussa vaaditaan kuitenkin suurikokoisia ja painavia kumivieheitä, jotka asettavat myös vavalle melkoisia vaatimuksia. Huono vapa ei tässä touhussa pärjää! Nämä vavat ovat hieman pidempiä kuin jerkkivavat. Vapoja on tarjolla monen pituisina. Suosituimmat pituudet ovat 210 cm – 255 cm. Tämän mittaiselle vavalle viehesuositus on 50 g – 150 g. Ostettaessa haukikumivapa tai haukijigivapa onkin tärkeää miettiä jo etukäteen, millaisia vieheitä aiot jatkossa käyttää, sillä edelleenkään markkinoilta ei löydy vapaa, joka soveltuisi kovinkaan hyvin sekä 50 gramman kumivieheiden että 200 grammaa painavien suurten vieheiden heittämiseen.