Tämän artikkelin kalastusvinkkimme liittyy isojen ahvenien narraamiseen. Pyydettäessä ahvenia heittokalastamalla voidaan valita vaappu, pieni lippa tai jigi, mutta kaikista tärkeintä on kuitenkin valita oikea kalastuspaikka. Jos siis toivot saavasi kalansaaliiksesi erityisesti suurikokoisia ahvenia, nappaa parhaat vinkkimme talteen oikean kalastuspaikan ja -ajan valintaa silmällä pitäen!

Tärkeintä on oikea kalastuspaikka

Jos haluat saada saaliiksesi suuria ahvenia, tai oikeastaan mitä tahansa kalaa, on tärkeintä löytää oikea kalapaikka. Vaikka Suomessa on runsaasti vesistöjä, niin karu totuus on, että yli 90% näistä vesistöistä on kalattomia. Jos sinulla vain on aikaa ja riittävästi kiinnostusta, pyri seuraamaan suurten ahventen liikkeitä vuodenaikojen vaihdellessa. Kaikuluotain on tähän oivallinen apuväline. Valitse joko sellainen malli, joka voidaan kiinnittää kiinteästi veneeseen taikka kannettava paristokäyttöinen malli. Apuna voit käyttää combo-laitetta, joka yhdistää karttatiedot sekä kaikuluotaimen.

Mistä ahvenia kannattaa etsiä?

Koska ahvenet syövät pienempiä kaloja, aloita ahventen etsiminen sellaisista paikoista, joissa pikkukalat piileskelevät. Tarkista siis ruovikot, vedenalaisten puunrunkojen lähistöt sekä virtasalmet. Erityisesti järvistä löytyy helposti salakoiden ja särkien kokoontumispaikkoja, jotka ovat samalla hyviä paikkoja pyytää ahvenia. On hyvä tietää, että ahven on syvyyden suhteen tarkka kala ja se vaihtelee syvyyttä sen mukaan, kuinka lämmintä vesi on. Myös tuuli vaikuttaa ahvenen sijaintiin. Suurissa järvissä, joissa elää kuoretta taikka muikkua, saattaa ahvenia löytyä myös selkäkarien ympäristöistä. Tällöin ahventa kannattaa narrata vaapun avulla.

Milloin on paras aika pyydystää ahvenia?

Sen lisäksi että osaa valita oikean kalastuspaikan, on hyvä tietää myös, mihin vuorokaudenaikaan kala syö parhaiten ja mikä vuodenaika on parasta aikaa ahventen pyytämiseen. Kesällä ahvenet syövät parhaiten auringonnousun aikana eli tässä tapauksessa aikainen lintu syö madon – vai mitenkä se menikään?

Keväällä ahvenia kannattaa narrata ongella tai pilkillä, mutta muutoin ne eivät ole juurikaan syöntipäällä. Parhaana ahvenen kalastuskautena voidaan pitää kesäkuuta, ahventen kudun jälkeistä aikaa. Syksyllä ahvenet alkavat siirtyä entistä syvempiin vesiin. Ne alkavat myös parveilla aikaisempaa enemmän. Talvella ahvensaalista tarjoavien kalastuspaikkojen löytäminen käy yhä haastavammaksi – saalista tulee parhaiten pilkkimällä syvillä vesillä.