Kalastaminen on suosittua ajanvietettä ja tyypillinen osa monen suomalaisen kesälomaa. Kerromme tässä artikkelissa muutamia arkisia kalastusniksejä erilaisiin olosuhteisiin.

Miten kannattaa toimia, jos kalastaa tuulen alla?

Kalastettaessa tuulen alla kannattaa kalastuspaikka valita tuulen osumisen perusteella. On hyvä muistaa, että veden ollessa peilityyni kalat ovat arempia kuin aallokossa. Jos aallokko yltyy kovaksi ja korkeaksi, kalastusta kannattaa yrittää paikoissa, jotka ovat suojassa edes osittain. Esimerkiksi rannan edustalla sijaitseva saari antaa hyvää suojaa tuulen ja aallokon pahimmalta myllerrykseltä. Hyviä kalastuspaikkoja löytyy usein tyynen alueen ja tuulisen alueen rajoilta.

Millaisia asioita kannattaa huomioida, kun kalastaa yhdessä kaverin kanssa?

Kalastaminen kaverin kanssa on yleensä tavallista mukavampaa. On kuitenkin tärkeää varmistaa, ettei omasta heittoliikkeestä aiheudu vaaraa kaverille tai kaverin heittoliikkeestä vaaraa itselle. Takana ja sivulla tuleekin olla riittävästi tilaa. Jos kohdalle osuu erityisen suurikokoinen saaliskala, on kaverista apua – toinen käsipari auttaa vonkaleen pyytämisessä haavin kanssa.

Millainen haavi kannattaa valita ja miten sitä käytetään?

Valitse itsellesi haavi, jonka kehä on tarpeeksi suuri ja pussi riittävän syvä. Jos haavisi on liian pieni, pääsevät isokokoiset kalat siitä helposti karkuun, mikä harmittaa todella paljon. Jos mukana on kalakaveri tai useampi, voi heidän apuunsa turvautua erityisen suurten vonkaleiden tarttuessa syöttiin.

Hyvä ja käytännöllinen vinkki on merkitä varteen teipillä taikka tussilla mitta-asteikko. Asteikon avulla on helppoa tarkistaa saaliskalojen pituus, ettei tarvitse turvautua epämääräisiin käsimittoihin, joista tulee aina hieman kalajutun maku. Kun mitta löytyy haavin varresta, on se aina näppärästi saatavilla.

Kun otat kalaa vastaan haavilla, kannattaa se kopata haaviin takakautta. Tällöin vieheessä vapaina roikkuvat koukut eivät pääse tarttumaan haaviin. Kun saalis vihdoin on haavissa, tulee se pussittaa hallitulla, mutta reippaalla kädenliikkeellä. Kun saalista nostetaan, voi haavin vartta käyttää pussinsulkijana nostamalla sen pystyasentoon.

Miten irrotat kalan koukusta kaikista helpoiten?

Kaikista helpoiten kalan irrottaminen koukusta tapahtuu pihtejä apuna käyttämällä. Jos kyseessä on terävähampainen hauki, kannattaa lisäapuna käyttää kidanavaajaa. Jos aiot päästää kalan veteen takaisin, muista käsitellä sitä märillä käsillä. Näin et vaurioita turhaan sitä suojaavaa limaista pintaa.