Ajankohtainen uutisjuttu pariskunnasta, joka harrastaa kalastusta yhdessä

Helsingin Sanomat uutisoi 22. heinäkuuta, että kalastus on jännittävää jopa ilman saalista. Jutussa kerrotaan päntäneläisestä parikunnasta, joka harrastaa ahkerasti kalastusta. Kerromme tässä artikkelissa Helsingin Sanomien uutisjutun annin pähkinänkuoressa.

Miten kiinnostus kalastusta kohtaan sai alkunsa?

Uutisjutussa haastellaan Tiia Lindqvistia ja Pasi Tulensaloa, jotka harrastavat kalastusta. He kalastavat niin meritaimenta, kuhaa, haukia kuin ahveniakin. Pariskunnan mukaan saalis ei suinkaan ole kalastuksessa pääasia, vaan kalastuksen aikaansaama jännitys, joka liittyy siihen, syökö kala. Tulensalo kertoo harrastaneensa kalastusta lapsesta asti ja yrittäneensä jo lapsena saada mahdollisimman suuria vonkaleita. Hän kertoo, ettei kalastuksen aikaansaama jännitys ole kadonnut vuosien saatossa. Välillä Tulensalo kertoo jopa yöpyvänsä kalastusalueella autossa nukkuen.

Lindqvist kertoo aloittaneensa kalastuksen noin 4 vuotta sitten seurattuaan miehensä harrastusta. Tätä ennen hän oli ainoastaan onkinut. Lindqvist kertoo oppineensa perhokalastuksen heitot melko helposti, vaikkakin ensimmäisenä harrastusvuonna siima toki välillä sotkeentuikin. Kalaa Lindqvist on kuitenkin käsitellyt jo pitkään keittiömestarin ammatissaan.

Mikä kalalaji kiinnostaa pariskuntaa kaikista eniten?

Kun pariskunnalta kysytään, mikä kalalaji heitä kiinnostaa kaikista eniten, saadaan vastaukseksi Lapväärtinjoessa elävä meritaimen. Meritaimenen kalastukseen Lapväärtinjoesta liittyy kuitenkin useita kalastusta rajoittavia määräyksiä. Joessa nimittäin kutee luonnonvaraisia uhanalaisia meritaimenia. Tätä uhanalaista lajia kalastajat eivät saa määräysten mukaan ottaa saaliiksi. Jos tällainen meritaimen nappaa syöttiin, tulee se päästää takaisin veteen.

Toisaalta joessa elää myös taimenta, joka on kasvatettu altaassa ja istutettu Lapväärtinjokeen. Näiltä taimenilta on leikattu pois rasvaevä, jotta ne voidaan tunnistaa viljellyiksi meritaimeniksi. Yli 50 cm pituiset meritaimenet saa ottaa saaliiksi. Määräykset lisäävät meritaimenen kalastamisen haastavuutta, mutta ovat äärimmäisen tärkeitä luonnonvaraisen meritaimenen säilyttämiseksi.

Juttussa haastateltu pariskunta painottaa kalan käsittelyn huolellisuuden merkitystä niissä tilanteissa, joissa kala palautetaan veteen. Ennen he esimerkiksi kuvasivat saaliskalojaan, mutta enää tähän ei ole aikaa, koska kalan tulee päästä vapauteen niin pian kuin mahdollista. He neuvovat, että tällaisen kalan kanssa pitää olla varovainen, ettei se telo itseään esimerkiksi veneen pohjalla. Kalaa tulee aina muistaa käsitellä märin käsin. Helpointa on irrottaa koukku märin käsin mahdollisimman nopeasti. Mieluiten tämä tehdään vedessä, jolloin kala on helppo päästää saman tien menemään. Pariskunta korostaakin saaliin arvostamista.